Weekendul trecut am ajuns în comuna Biertan pentru a explora locul unde va avea loc, între 30 iulie şi 1 august, cea de-a şasea ediţie a festivalului de cultură şi gastronomie tradiţională Transilvania Fest.
Am ajuns în Copşa Mare, la 2 km de Biertan şi 20 de km de Sighişoara, pe la ora 8 seara, după un drum de 6 ore. Încă mă dureau ochii de la atâtea nuanţe de verde împrăştiate fără chibzuinţă după Sibiu încolo. Gazda noastră de origine italiană, Giovanna Basetti, ne-a primit româneşte cu şuncă, vinete cu ceapă şi un pahar de ţuică. S-a discutat apoi puţin despre festivalul din anii precedenţi, la lumina focului din sobă (weekendul a fost mai degrabă unul rece şi ploios, de toamnă) şi despre ce înseamnă Transilvania Fest anul acesta. Evenimentul urmează să adune împreună aproximativ 130 de producători şi meşteşugari din zonă, unii dintre ei convinşi cu greu să-şi afişeze producţia de dulceţuri sau împletituri de cepe şi coşuri din nuiele. Faţă de anul trecut, când au participat aproximativ 10.000 de oameni, anul acesta sunt aşteptaţi doar 3.000 de oaspeţi, poate şi din cauza schimbării locaţiei, din Turda (festivalul se numea înainte Turda Fest) în comuna Biertan. Însă festivalul de anul acesta aduce parteneriate noi cu organizaţii ca Universitatea Oxford Brookes (la festival vor fi Richard şi Luciana, doi studenţi de la Oxford care au multe de povestit) sau Slow Food International, plus locaţii vechi de sute de ani şi situri de patrimoniu (atestate de la 1283, biserici fortificate etc.). Este aşteptat la Transilvania Fest şi prinţul Charles, festivalul aflându-se sub patronajul său.
Puţin după miezul nopţii ne-am îndreptat spre camerele pensiunii Casa Albă care aparţine familiei Basetti. În Copşa Mare, Basetti a recondiţionat deja 6 case săseşti, transformându-le în pensiuni, cu o investiţie de aproximativ 350.000 de euro, iar printr-un fond c