Nivelul Dunarii la Galati era, vineri dimineata, de 661 de centimetri, cota care nu a mai fost atinsa niciodata in zona de fluviu, iar debitul apei este de 16.600 de metri cubi pe secunda. Autoritatile locale au dispus realizarea unor diguri de protectie din saci umpluti cu nisip, pentru protejarea cartierului galatean Valea Orasului, scrie Mediafax.
Daca Dunarea ar inunda cartierul, aproximativ 7.000 de oameni ar fi in situatia de a fi evacuati, pentru 1.200 dintre acestia autoritatile avand locuri de cazare.
Din cauza nivelului crescut al Dunarii, circulatia bacurilor de pe malul galatean pe cel tulcean, in localitatea I C Bratianu a fost suspendata inca de joi, in cazul transbordarii autovehiculelor de mare tonaj si a celor usoare, fiind mentinuta insa circulatia bacurilor pentru pasageri, din patru in patru ore. Pe malul tulcean apa este atat de mare incat pasagerii sunt preluati de pe bac in carutele localnicilor si dusi pina pe uscat.
Si Siretul creste in continuare, in aceasta dimineata, la Sendreni, masurand 712 cenimetri. Zeci de pompieri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, jandarmi, militari si voluntari din comuna galateana Sendreni au lucrat toata noaptea la suprainaltarea digului de protectie de pe Siret, pentru a evita inundarea a o suta de case din zona. Tot din cauza Siretului, DN 2 B este acoperit cu apa de cinci zile, intre localitatile Movileni si Sendreni, iar traficul feroviar Galati - Tecuci ramane suspendat de patru zile.
Raul Siret pune probleme si in cartierul galatean Barbosi, unde s-au construit deja diguri din saci cu nisip. De asemenea, infiltratii in digurile de protectie de pe Siret au aparut si in localitatile Namoloasa (Corbul Vechi), Ivesti (Bucesti), Piscu, Tudor Vladimirescu. Nivelul Dunarii la Galati era, vineri dimineata, de 661 de centimetri, cota care nu a mai fost atins