La Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) este deschisă, până pe 18 iulie, expoziţia „Inspirat de natură". Un grup de cercetători şi artişti propun câteva obiecte de viitor: haine care se spală singure sau un dispozitiv din plante care produce oxigen.
Asociind obiecte de design, textile, proiecte arhitecturale şi fotografii, „Inspirat de natură", expoziţie organizată de „materiO" şi Institutul Francez, adună într-un extrem de educativ tur de orizont lecţii pe care natura ni le dă în fiecare zi. Pornind de la faptul că natura le-a fost oamenilor o permanentă sursă de inspiraţie, un grup de cercetători entuziaşti reuniţi sub denumirea de „materiO" a pus bazele a ceea ce ar putea fi considerată o nouă ştiinţă, biomimetismul. Biomimetismul constă în reproducerea artificială a proprietăţilor unor sisteme biologice. Plecând de la studiul naturii, ei au inventat o serie de lucruri ce par desprinse din filmele SF.
Garderoba viitorului
De pildă, analizând floarea de lotus, oamenii de ştiinţă au descoperit că aceasta nu se murdăreşte niciodată pentru că are un sistem de autocurăţare. Folosind ceea ce se numeşte „efectul lotus", ei au creat materiale textile care practic se curăţă singure. Aceasta ar putea fi garderoba viitorului: haine care nu mai necesită spălare. Efectul lotus poate fi folosit în construcţia şi în industria vopselurilor. S-au creat deja obiectele sanitare cu sistem de self-cleaning. Vom putea avea deci şi chiuvete sau căzi de baie care se pot curăţa singure. Folosind invenţii mai vechi sau mai noi inspirate de natură, grupul „materiO" a creat chiar un soi de bibliotecă ce cuprinde mii de materiale ce pot fi realizate prin imitarea naturii. Aceste inovaţii sunt folosite de artişti, de designeri de modă, de arhitecţi, dar şi în industrie şi agricultură. La MNAC veţi putea vedea o mulţime de astfel de exponate ce par de pe altă planetă,