Deghizarea în raţionament riguros ştiinţific este cel mai mare compliment pe care gândirea aştiin-ţifică, bazată pe intuiţii, pe revelaţii şi pe alte forme de cunoaştere neverificate experimental, îl poate aduce gândirii ştiinţifice.
Acest tip de făţărnicie este calul de bătaie al unei cărţi care atacă din mai multe direcţii o specie inventivă de oameni ai cărţii: pe cei care recurg la construcţii logice specioase pentru a şterge graniţele dintre ce se ştie şi ce se crede. O reverenţă formală în faţa raţionalităţii şi a tezaurului de descoperiri ştiinţifice este urmată la ei de o piruetă în direcţia iraţionalului, a adevărurilor apriorice, a unor credinţe neanalizabile şi a unor ipoteze fanteziste. Cartea este semnată de profesorul Frederick Crews de la Universitatea Berkeley, din California, se numeşte Follies of the Wise, adică Neroziile înţelepţilor, are subtitlul Dissenting Essays (Eseuri în dezacord) şi a fost publicată în anul 2006 de editura californiană Avalon Publishing Inc. Cuprinde texte polemice din cei 15 ani anteriori.
Fr. Crews se încumetă să se pronunţe în legătură cu o mare varietate de subiecte: selecţia naturală, proiectul inteligent, testele psihologice, hipnoza, OZN-urile, teosofia, budismul Zen, opera lui Kafka şi a lui Melville, poststruc-turalismul, demonologia, altele.
Atât de întins să fie oare câmpul competenţelor lui? Nu, dar recurge la specialişti, citează şi compară opiniile lor. De fapt, terenul de pe care a decolat Frederick Crews a fost psihologia. Cu peste patru decenii în urmă, a crezut că scepticismul lui (înnăscut şi cultivat) s-ar putea exercita în interiorul unei teorii care-l sedusese, psihanaliza freudiană. Pe măsură ce-i studia însă evoluţia şi structura, a ajuns la concluzia că nu-i satisface exigenţele în privinţa rigorii ştiinţifice şi a devenit unul dintre cei mai intransigenţi critici