Companiile petroliere au majorat cu prudenţă preţurile la carburanţi. Marile firme din România nu au profitat de creşterea TVA pentru a mări nejustificat preţurile.
Începând de joi, şoferii trebuie să scoată din buzunar cu aproape 0,3 lei mai mult pentru un litru de carburant, după ce companiile petroliere au transferat în preţul final majorarea TVA. De exemplu, Petrom, cea mai mare companie locală, a operat o majorare a preţurilor cu 4,1% - 4,3%.
Mai citiţi şi:
România, pe locul 19 în Uniunea Europeană în funcţie de rata şomajului
Bittman: Finanţele ştiu cine fură, dar sunt firme şi oameni pe care nu ai voie să îi controlezi
„Această scumpire este cauzată exclusiv de majorarea TVA", ne-au declarat reprezentanţii Petrom. Astfel, cel mai ieftin sortiment de carburanţi comercializat în reţeaua Petrom, Euro Diesel 5, costă 4,48 de lei pe litru, iar benzina de top OMV Carrera 100 are un preţ de 5,40 de lei pe litru.
Potrivit calculelor „Adevărul", dacă preţul produselor creşte din cauza majorării TVA la 24%, această scumpire ar trebui să fie de 4,2%. Însă companiile petroliere care importă o cantitate mare de carburanţi au crescut preţurile de referinţă cu mai mult de 5%, întrucât, la majorarea cu cinci puncte procentuale a TVA, se adaugă şi deprecierea dolarului. Aceasta în condiţiile în care atât preţul ţiţeiului, cât şi cel al produselor petroliere sunt exprimate în dolari, iar compania cumpără în moneda americană şi vinde în lei.
De exemplu, Rompetrol, al doilea mare jucător de pe piaţă, a operat majorări cuprinse între 5,1% şi 5,8%. De la ultima majorare a preţurilor din benzinăriile Rompetrol, efectuată la 18 iunie, leul s-a depreciat cu 4% faţă de dolar. Astfel, cel mai ieftin sortiment de carburant Rompetrol, respectiv Efix Diesel, costă 4,79 de lei pe litru, în timp ce benzina cu cel mai mare preţ, Alto 101, poate fi cu