De ce unda de şoc care a traversat Europa în 1989, soldându-se cu un seism de proporţii la Bucureşti, nu are epicentrul la Moscova? Istoricul Mark Kramer de la Harvard explică, în ultima parte a interviului acordat pentru EVZ. Sursa: Agerpres
„Orice istorie merită un necrolog onest”. Îl privesc uşor încurcat pe Mark Kramer. Telepatia funcţionează. „Am văzut arhivele. Aşa ceva contrazice toate evidenţele”.
Poate că e timpul pentru o pauză. Să-i explic profesorului de la Harvard că în România trecutul e mai greu de anticipat decât viitorul? Că probele scrise n-au nicio şansă în faţa valului de teorii ale conspiraţiei?
Mark Kramer se lasă puţin pe spate, peste marginile pluşate ale scaunului, şi-şi rostogoleşte vocal stupoarea: „Creditând astfel de teorii, nu faceţi decât să vă întoarceţi în anii ’60, la fantasmele lui Ceauşescu”. E rândul meu să zâmbesc. Poate că, de fapt, n-am plecat niciodată de acolo. Aşa arată victoria finală a dictatorului. Toate spaimele sale au fost preluate după douăzeci de ani şi transformate în explicaţii pentru desfăşurarea evenimentelor din decembrie 1989.
Umbrele s-au aşezat în diagonale ciudate peste colţurile încăperii. E seară, sfârşit de iunie în Bucureşti, iar vocea unuia dintre cei mai importanţi cercetători ai fenomenului totalitar are o siguranţă profetică: „Va mai dura până românii vor reuşi să-şi asume trecutul recent”.
În prima parte a interviului acordat pentru EVZ de Mark Kramer, profesorul de la Harvard a vorbit despre o Românie pe care refuzăm să ne-o amintim: cea în care românii au fost călăi pentru români. “Ceea ce aţi câştigat în comunism a venit ca urmare a faptului că alţii pierduseră totul”, susţinea ieri, în “Evenimentul zilei”, una dintre cele mai importante voci din lume în studierea conflictelor intestine ale Războiului Rece.
EVZ: Credeţi că re