Un arheolog din SUA şi 13 studenţi fac şi anul acesta săpături arheologice în castrul roman de la MoigradArheologul american Eric de Sena şi-a petrecut verile ultimilor şase ani la castrul roman din localitatea Moigrad. Şi de această dată a adus cu el studenţi interesaţi de istoria Imperiului Roman.
Locuitorii din Moigrad, satul pe al cărui teritoriu se află castrul roman de la Porolissum, nu mai trebuie să aştepte după americani precum bunicii noştri. Urmaşii „Unchiului Sam” vin în satul lor în fiecare vară, de acum cinci ani. Ei fac, la fiecare final de iunie, săpături arheologice în zona fostului forum roman.
Primul care a ajuns la Porolissum, încă din 2003, a fost arheologul american Eric de Sena. „Cu un an înainte m-am întâlnit la o conferinţă de arheologie, în Italia, cu Alexandru Matei (actualul director al Muzeului Judeţean). El mi-a vorbit prima dată despre Porolissum şi m-a convins să vin aici. În primă fază, am venit singur, dar din 2004 am început să aduc la campanii de săpături şi studenţi, masteranzi sau doctoranzi de la universităţi din SUA şi Europa”, explică cercetătorul american care sapă şi anul acesta la Porolissum împreună cu 13 studenţi.
De la Pompei la Porolissum
Printre arheologii străini care lucrează la Porolissum se găsesc şi specialişti care au participat la săpături pe situri cunoscute ale epocii romane – Roma, Ostia, Pompei. „Porolissumul are ceva aparte, tocmai prin faptul că mai sunt multe de descoperit. Pentru mine acest sit e de-a dreptul fascinant. Iar revenirile noastre anuale în Sălaj se datorează şi arheologilor români, buni profesionişti şi extrem de ospitalieri”, mai spune arheologul din SUA.
Americanii au ajuns să cunoască destul de bine problemele cu care se confruntă arheologia românească şi susţin că îi respectă pe cercetătorii români, care sunt obligaţi să lucreze cu f