Aproximativ 150 de suceveni s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire de teama scumpirii din iarna viitoare.
Vestea majorării preţului agentului termic şi a eliminării subvenţiilor de la stat la iarnă i-a făcut pe mulţi suceveni să se întrebe dacă vor să rămână clienţi ai Termica. „Am auzit că e posibil să se dubleze factura la căldură. Nu ştiu încă ce o să facem, dar ne gândim să ne debranşăm şi poate ne ajută copiii să ne punem centrală. Altfel nu ştiu cum o să ieşim din iarnă cu pensiile noastre de 900 lei, amândouă. Nimeni nu se mai gândeşte şi la noi“, ne-a spus Ion Bucşă, pensionar.
De la începutul anului, 150 de suceveni au ales să renunţe la încălzirea de la Termica şi să-şi pună centrală proprie. Dacă în anul 2007 doar 15 suceveni s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire, în 2008 numărul lor a ajuns la 427, iar în 2009 la 571.
Dovezi pentru binele vecinilor
Pentru a li se accepta renunţarea la serviciile Termica, sucevenii trebuie să demonstreze că au o altă variantă sigură de încălzire, care nu afectează negativ vecinii. În cazul în care vor să-şi pună centrală proprie, trebuie să completeze o cerere tip care să fie semnată de vecini şi avizată apoi de Primărie cum că proprietarul nu are datorii şi trebuie să prezinte factura centralei pe care a cumpărat-o.
Apel anti-debranşare
Chiar dacă se mută în altă localitate, sucevenii nu pot să se debranşeze fără să asigure o altă sursă de căldură. „Nu trebuie să fie afectaţi ceilalţi vecini“, a explicat Constantin Plăcintă, director Termica.
Pe de altă parte, primarul Sucevei, Ioan Lungu, garantează că preţul gigacaloriei nu va creşte cu mai mult de 10%. „Fac un apel către suceveni să aibă încredere în sistemul centralizat. Vom face tot ce putem în aşa fel încât iarna viitoare să avem o centrală nouă la Suceava