Drumul prin inima munţilor este de-a dreptul fascinant. Cei care iubesc cu adevărat muntele se întorc periodic în zona turistică Scopoasa-Bolboci-Padina-Peştera.
Pornind de la Pietroşiţa, am ales cel mai lung traseu, marcat cu crucea albastră, pe fundal alb. Cărăruia se desfăşoară pe o lungime de aproximativ 20 de kilometri şi urmăreşte îndeaproape cursul râului Ialomiţa. Ai posibilitatea să parcurgi peste 8 kilometri pe lângă una dintre cele mai lungă benzi de transport calcar din Europa: Lespezi - Moroeni.
Apele de la 7 izvoare au proprietăţi tămăduitoare
După ce treci de taberele şcolare Căprioara, Cerbul şi Vânătorul, ajungi în zona Carierei Lespezi, unde, de asemenea, te întâmpină peisaje deosebite. Cu puţin noroc, poţi ajunge în zona Cabanei Scropoasa, traversând tunelul de aducţiune, săpat prin munte. Dacă nu, o apuci pieptiş peste versant. Cum cobori la Scropoasa, te primeşte, îmbrăcat parcă într-o mantie de linişte, lacul cu acelaşi nume, ale cărui unde reci şi limpezi te atrag precum un magnet. De la Cabana Scropoasa poţi merge să vizitezi şi să te răcoreşti cu apa de la „7 izvoare”, cunoscută încă de pe vremea dacilor ca având proprietăţi tămăduitoare. Urmând firul Ialomiţei, ajungi la Zănoaga. În ultimii ani, zona s-a dezvoltat frumos din punct de vedere turistic. Există locuri de cazare la cabană şi spaţii de campare. În afară de peisaj, montaniarzii pot vedea şi frânturi din istoria contemporană: resturile fostei colonii muncitoreşti de la Zonoaga-Bolboci. În anii ’80, locul fremăta de viaţă. Mii de muncitori veniţi împreună cu familiile au trăit câţiva ani ca într-un orăşel elveţian. Atunci, s-a construit celebru Baraj Bolboci, care se întinde până în buza „Cheilor Tătarului”, monument natural de o frumuseţe rară.
Mâncare ieftină şi bună la Cabana Padina
Din Chei ieşi în Poiana Padinei. Şi aici, noul şi vechiul