Este o boală care afectează peste 40 la sută din femei şi 20 la sută din bărbaţii cu vârste de peste 50 de ani. Însă creşterea aportului de calciu, de vitamina D şi de proteine previne fracturile asociate osteoporozei.
Calciul este un nutrient esenţial pentru menţinerea rezistenţei oaselor. 99 la sută din cantitatea de calciu din organism se află în oase. El acţionează şi la nivelul sistemului nervos şi al muşchilor, de aceea nivelul său sanguin trebuie să fie constant, atrage atenţia Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR).
Aportul insuficient determină organismul să producă un hormon numit parathormon, care eliberează calciul din oase, iar în timp acestea se fragilizează şi-şi pierd rezistenţa. Statisticile arată că una din două femei şi unul din cinci bărbaţi prezintă în cursul vieţii cel puţin o fractură cauzată de osteoporoză.
După 65 de ani, mai mult calciu
Recomandările specialiştilor privind necesarul zilnic de calciu diferă în funcţie de vârstă. Astfel, femeile care nu au intrat la menopauză şi bărbaţii cu vârste sub 65 de ani au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi. Odată cu instalarea menopauzei şi cu înaintarea în vârstă, factori de risc în apariţia osteoporozei, necesarul zilnic ajunge la 1.300 mg de calciu pe zi atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Calciul se găseşte în lapte şi în produsele lactate, în legumele verzi (broccoli), în peşte (în special în sardine), în nuci, în alune şi în tofu (brânza de soia).
Peştele gras, sursă de vitamina D
Pentru a asigura absorbţia calciului din alimente, dieta trebuie să conţină şi vitamina D, esenţială şi pentru înnoirea şi mineralizarea ţesutului osos. Alimentele care conţin vitamina D sunt: peştele gras, ouăle, ficatul, cerealele şi produsele lactate. Până la 50 de ani, avem nevoie de 200 de unităţi internaţionale (U.I.) de vitamina D pe zi, de 400 U.I.