Inginerul hidroenergetician Marius Mălai, care a coordonat lucrările de realizarea a zeci de baraje din România, a acordat ziarului „Adevărul” un interviu despre strategiile care ar putea scăpa România de inundaţii.Inundaţiile catastrofale prin care trece din nou, populaţia din România ar avea o soluţie: un plan strategic de hidrocentrale, crede unul dintre cei mai reputaţi hidroenergeticieni din ţară.
În vârstă de 73 de ani, inginerul Marius Mălai s-a luptat cu apele timp de peste 44 de ani. Proaspăt absolvent de facultate, şi-a „făcut mâna” pe şantierul marelui baraj de la Vidraru. Apoi s-a ocupat de proiectele hidroenergetice de la Gilău, pentru alimentarea cu apă a Clujului, Leşu, pentru alimentarea cu apă a Oradei, şi a coordonat în mod direct proiectările şi execuţia a numeroase alte hidrocentrale din Cluj, Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Mureş şi Maramureş. Din postura de expert în stăvilirea apelor, el a acordat un intreviu pentru „Adevărul de Seară”.
Există măsuri realiste de prevenire a inundaţiilor catastrofale?
Acest subiect ar merita o dezbatere largă naţională, din care cei care ne conduc să poată trage nişte concluzii. Sunt trei categorii mari de măsuri: locale, măsuri la nivel naţional şi măsuri la nivel internaţional. Din măsurile locale aş evidenţia în mod deosebit faptul că albiile minore şi majore ale râurilor şi pârâurilor nu sunt întreţinute. În aceste albii au venit aluviuni, în care au crescut tufe, apoi copaci. S-au făcut o serie de construcţii, tot felul de case, de cabane care, în unele locuri, au schimbat cursul râului. Aceste albii minore şi majore ar trebui curăţate în întreaga ţară. Astfel, pârâruile alea mici care se umflă şi fac prăpăd ar avea secţiune de scurgere mult mai mare decât în prezent şi care ar reduce foarte mult efectele acestor inundaţii catastrofale. A doua măsură pe plan local pe care eu