Prima jumătate a anului, dar în special trimestrul al doilea, a fost unul slab pentru bursele din întreaga lume, în principal din cauza crizei datoriilor care a măcinat Europa, însă şi din cauza ritmului lent în care îşi revine economia mondială.
Bursele europene au început trimestrul al treilea pe minus, în aceeaşi notă în care au încheiat şi prima jumătate a anului, din cauza situaţiei economice dificile şi a avertizmentului agenţiei de rating Moody's că ar putea retrograda calificativul Spaniei.
Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx Europe 600 a deschis şedinţa de tranzacţionare pe roşu, cu minus 1%.
Cel mai important declin îl postase la jumătatea şedinţei de tranzacţionare indicele de referinţă francez CAC 40, care pierduse 1,68%, până la 3.379,09 puncte. Indicele britanic FTSE 100 s-a depreciat cu 1,24%, iar cel german DAX cu 0,93%.
Indicii vestici, în special FTSE 100 şi CAC 40, au pierdut mai mult decât cei din Est după ce s-a tras linie la jumătatea anului. Astfel, indicele francez a scăzut cu 14,2%, până la 3.342,89 puncte, urmat de FTSE 100, cu minus 10,6%, până la 4.916,87 puncte.
Indicele german a avut o evoluţie mai bună, deşi s-a depreciat la rândul său, însă doar cu 1,3%, mai puţin decât unii indici din Europa Centrală şi de Est, precum cel din Polonia sau cel din Ungaria.
Astfel indicele naţional polonez WIG 20 a pierdut 7,1%, până la 2.271 puncte, iar BUX-ul maghiar a scăzut cu 2,3%. Indicele de referinţă din România, BET, a pierdut numai 1%, până la 4.703,34 puncte.
Bursele statelor PIGS au avut cea mai proastă evoluţie
Principalii perdanţi la jumătatea anului sunt însă indicii bursieri ai statelor PIGS - acronim utilizat pentru ţările cu cele mai mari deficite bugetare de la nivel european, Portugalia, Italia, Grecia şi Spania.
Astfel, pe prima poziţie se află Athex 20 din Grecia, care a pier