Proba de limba şi literatura română de la Bacalaureat a arătat încă o dată că elevii români sunt originali. În lipsa pregătirii temeinice pentru acest examen, adolescenţii au dat dovadă de o inventivitate rară. Intră în ştire şi citeşte câteva "perle" de la Bac.
Proba de limba şi literatura română de la Bacalaureat a arătat încă o dată că elevii români sunt originali. În lipsa pregătirii temeinice pentru acest examen, adolescenţii au dat dovadă de o inventivitate rară. Iată câteva "perle" de la Bac :
1. Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia. În "Scrisoarea a treia" se desfăşoară bătălia de la Rovinari.
2. Şcoala Ardeleană nu a avut propriu-zis sediu, din lipsă de fonduri austro-ungare.
3. În cunoscuta baladă "Mioriţa" sunt descrise câteva întâmplări, în care sunt implicaţi doi criminali, o oaie turnătoare şi un cioban ce şochează prin prostia lui.
4. În versurile : "Ce-ţi pasă ţie, chip de lut / Dac-oi fi eu sau altul ?", poetul ne vorbeşte despre aspectul fiinţei cu care Luceafărul este în gagicăreală şi ea îi spune că nu ştie dacă va fi al ei sau va fi altul.
5. Metoda folosită de Ion pentru a pune mâna pe pământul Anei este însărcinarea.
6. La începutul fiecărei poezii eminesciene stă plantat câte un tei mai gros sau mai subţire, în funcţie de câte strofe are poezia.
7. Basmul este o poveste mai lungă, poate fi chiar cât o carte groasă şi are atâtea personaje, că nu le mai ţii numărul, dar trebuie să fii atent la fabulă, că te întâlneşti cu ea şi în final.
8. Privind atent plugul, vede că e de fier şi privind şi mai atent ţăranul, Arghezi, ca un poet bun ce este vede că e de bronz.
9. Omenia este o specie lacomă şi nepăsătoare, deci faptele bune sunt o faptă măreaţă.
10.Omul bun nu se bate pe copii, se vorbeşte politicos cu bătrânii, se salută politicos pe doctori