EFECTUL MAJORĂRII TVA: Preţurile alimentelor de bază au crescut, ieri, cu 8%, în medie. În ţara vecină, majorarea TVA a dus la o creştere treptată a preţurilor, cu 1,3% lunar. Sursa: VLAD STĂNESCU
Ieri, marile magazine au fost ocolite de clienţi, care s-au grăbit să-şi facă provizii cu o zi înainte. Motivul: preţurile au explodat peste noapte. Vestea creşterii preţurilor i-a speriat pe români: miercuri-seară, oamenii au luat cu asalt hipermarketurile pentru a face ultimele cumpărături cu TVA de 19%. La raioane a fost aglomeraţie, iar cozile de la case şi de la cântare aminteau de vremuri apuse.
Angajaţii magazinelor spun că au fost la fel de solicitaţi ca şi în zilele precedente sărbătorilor: "Au cumpărat baxuri-baxuri, de parcă ar fi fost Crăciunul sau Paştele. N-au luat nişte produse anume, ci şi-au încărcat cărucioarele cu de toate: carne, ouă, ulei, zahăr, fructe, dulciuri, de toate". Şi au avut şi motive să o facă: într-o singură noapte, preţurile alimentelor de bază (ulei, zahăr, lapte, carne, legume) au crescut, în medie, cu 8%. Asta, spre deosebire de Ungaria, unde, după "ridicarea" TVA, s-a ajuns la aceeaşi creştere în şase luni, patronii alegând să mărească preţurile treptat, cu 1,3% lunar.
Spre exemplu, în marile magazine bucureştene, preţul vinetelor a explodat peste noapte de la 4,99 la 9,85 lei kilogramul, nectarinele au ajuns de la 4,45 lei la 5,19 lei kilogramul, iar roşiile costă 6,25 lei faţă de 4,45 lei kilogramul. Preţul uleiului şi al zahărului a crescut, în medie, cu 20 de bani, iar cel al pieptului de pui este mai mare cu 2 lei. Practic, la casă, un cumpărător trebuie să achite acum 14,6 lei pentru o caserolă de un kilogram.
Nici fumătorii n-au scăpat de cheltuieli suplimentare: taxa pe viciu s-a mărit, iar preţul ţigărilor a înregistrat o creştere de un leu/pachet.
Cu ochii pe promoţii