Trendul dietelor a transformat lumea într-o mare de oameni care caută soluţii miraculoase pentru mâncare puţină şi destul de proastă…
La asta mă gândeam când am văzut cartea Paulei Bartimeus intitulată "Top 100 Healing Foods", subintitulată (traduc) "100 ingrediente care pot vindeca bolile obişnuite, revigorând sănătatea şi vitalitatea". Citând acest titlu, mă întreb - ca întotdeauna pewww.bucatarescu.ro- dacă editorii străini nu cumva dau din pur amuzament astfel de titluri PR pe pâine sau chiar au gasit soluţii geniale?!?
…Mai bine să aruncăm un ochi pe tabla de materii: care credeţi că e primul ingredient-minune? Vă spun eu: castravetele! Adică, în cazul în care-l cureţi de coajă (unde sunt concentrate cele mai multe principii active), multă apă chioară. Desigur, ştim cu toţii povestea cu feliuţele de castravete folosite ca mască de faţă de către femeile credule. Evident, nu prea pot vindeca ridurile, laba gâştei şi alte alea! Bineînţeles, fiecare ingredient-minune are anexată o reţetă-minune. În acest caz, vorbim despre o "salată de grădină": 1 castravete tăiat feliuţe, 100 grame frunze fragede de spanac, 8 ridichi tăiate cât mai fin (chiar lamelar!), 2 morcovi tăiaţi şi ei fin (pe lung), 1 ceapă verde mărunţită, 2 linguriţe cu frunze de pătrunjel verde tocate, 1 lingură cu ulei de măsline extravirgin, sucul de la o jumătate de lime. O sălăţică - aş zice - cât se poate de banală, care nu cred că poate vindeca vreo boală, însă, cu siguranţă, nu face rău aproape nimănui (excluzând, poate, pe cei cu afecţiuni gastrice, care ar putea fi iritaţi de sucul de lime). Altminteri, lista de beneficii a castravetelui este una absolut impresionantă: vitaminele B3, B5, C, K, betacaroten, calciu, iod, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, zinc et caetera.
Nu neg că o cură intensivă de castraveţi nu ar putea face minuni prin simplul fapt că fal