Cine ar fi crezut că vitraliile cele mai frumoase din lume se ascund... în curtea Ministerului de Justiție din Paris?
La mijlocul anilor '90, spectrul terorismului internaţional era doar sursă de inspiraţie pentru scenariştii de la Hollywood, iar turiștii puteau să-şi desfacă un pachețel de gumă de mestecat într-un muzeu fără teama că vor fi atacaţi de un comando antitero. Nicio companie aeriană n-ar fi îndrăznit să descalțe un pasager sau să-i numere dropsurile din geantă. Imaginea turiștilor care intrau în Capela Sixtină cu sticla de Coca-Cola în buzunare nu scandaliza pe nimeni.
Totuşi, în acei ani de tihnă, Franța se putea lăuda cu primul „bastion" de securitate cultural, pentru că orice vizită la Sainte Chapelle din Paris implica obligatoriu un control amănunțit, până la ultima brichetă cu aer „suspect" din rucsac. Motivul? Capela gotică din inima Parisului se afla ascunsă în curtea Ministerului de Justiție al Franței, frumosul Palais de Justice, suficient de lipită de kilometrul zero al justiției franceze pentru a necesita protecție suplimentară, dar mult prea ascunsă pentru a fi descoperită de marea masă a turiștilor.
„Este un fel de secret bine păstrat al parizienilor. Trebuie să-l descoperi singur, ca un mic explorator", crede franțuzoaica Monique Vulfovich, din Grenoble, care a locuit trei ani în Paris înainte să descopere minunăția din secolul al XIII-lea de dincolo de porțile aurite ale Palais de Justice. Nu este singura.
Din cei aproximativ 80 de milioane de vizitatori în fiecare an (cu ședere de peste o zi), care au transformat Franța în cea mai frecventată destinaţie turistică din lume, aproape șapte milioane se înghesuie la Turnul Eiffel și Luvru, în timp ce Sainte Chapelle abia adună jumătate de milion de vizitatori. Înaltă de 36 de metri, Sainte Chapelle este formată din două încăperi situate una deasupra celeilalte și a fost