Ne încurajează şi ne ajută când avem nevoie, sunt a doua noastră familie şi am trăit o mulţime de clipe amuzante împreună cu ei. Este vorba despre prietenii care ne fac viaţa mai frumoasă, dar pe care trebuie să ştim cum să-i ţinem aproape.
Un studiu recent, realizat de sociologul Gerald Mollenhorst de la Universitatea din Utrecht, Olanda, demonstrează că stilul nostru de viaţă ne influenţează în mod decisiv relaţiile sociale, inclusiv pe acelea de prietenie. Concluzia studiului olandez este că în societatea modernă, prieteniile nu durează, fiindcă sunt înlocuite destul de rapid de relaţii noi.
Prietenia durează 7 ani
La această concluzie a ajuns sociologul Gerald Mollenhorst după ce a monitorizat relaţiile sociale a 1.007 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. După un interval de 7 ani, doar 30% din subiecţi şi-au păstrat vechii prieteni. Potrivit lui Mollenhorst, acest lucru este determinat de faptul că majoritatea oamenilor îşi aleg prietenii în funcţie de circumstanţe precum şcoala pe care o frecventează sau de locul de muncă.
Din acest motiv şi relaţiile de prietenie tind să se stingă atunci când absolvim facultatea şi ne mutăm în alte oraşe sau atunci când ne schimbăm jobul. Astfel de prietenii, spune sociologul olandez, sunt înlocuite de altele noi, formate în circumstanţe similare. Şi, totuşi, există relaţii de prietenie pe care le putem menţine dincolo de distanţe şi de transformările inevitabile care survin odată cu vârsta.
Nu sunt perfecţi? Nicio problemă!
Şi defectele, nu doar calităţile prietenilor te fac să-i îndrăgeşti atât de mult. Aşa că încearcă să fii rezonabil atunci când vezi că uneori îşi dau în petec. Pot exagera cu gluma, îţi pot spune lucuri care te supără, se pot enerva fără motive solide sau te pot face pe tine să-ţi pierzi cumpătul. Dar aceste lucruri pot fi trecute cu vederea. Cu siguranţă,