Georgeta Malic, femeia care a fost nevoită să nască acasă din cauza viiturii de pe Siret spune că nu a avut nicio teamă când a fost trecută cu Wola peste apele învolburate de la Luţca.
Lângă podul de la Luţca, din comuna Sagna, apa avea un metru şi jumătate deasupra şoselei. Durerile naşterii au prins-o pe femeie acasă, în satul Poienile Oancei, la două săptămâni de la termenul calculat de medici.
8000 de oameni au fost evacuaţi din calea Siretului
Siretul a inundat peste 500 de case
„Trebuia să nasc înainte cu două săptămâni. Atunci am venit la spital, iar doctoriţa mi-a spus că mai duc sarcina. Am văzut că nu am dureri, am stat acasă", spune mămica.
Georgeta nu ştia nimic despre drumurile blocate şi nu şi-a făcut griji în privinţa modului în care va naşte. A aflat de inundaţii de la numărul unic de urgenţe. „Nu ştiam despre inundaţii, că nu m-am uitat la televizor. Miercuri după-amiază, m-au apucat nişte dureri mici şi mi s-a rupt apa. Când am sunat la Salvare, mi-au spus că nu pot trece din cauza Siretului. Atunci l-am trimis repede pe bărbat după moaşa din sat", povesteşte femeia.
În sat locuieşte o asistentă medicală pensionară, care lucrase la casa de naşteri din comună şi căreia lumea îi spune moaşă. „Eu mă duceam la apă când a venit după mine soţul femeii. Am lăsat găleata jos, m-am întors în casă, a luat o pensă şi aţă chirirgicală şi am plecat fără întârziere, căci stau la vreo cinci minute de casa lor", a spus Lucia Pascaru, 63 de ani, moaşa din Poienile Oancei.
Naşterea a fost fără complicaţii
„Am tras bărbăteşte de copil, căci este mare. Apoi am tăiat buricul, l-am cusut, l-am spălat şi l-am dezinfectat cu spirt medicinal, că nu aveam altceva. Am înfăşat copilul cu două scutece şi l-am aşezat frumos, pe o parte", mai spune Lucia Pascaru.
La vreo jumătate de oră după naştere, acasă la mamă a venit