"Romanul de rand nu are educatie medicala. Este obisnuit sa treaca peste probleme cu gindul ca lasa ca trece, mergand la medic de multe ori cand este prea tarziu. Dar cea mai mare problema este ca, la orice medic te duci, trebuie sa dai din buzunar fara nici o justificare. Medicii, in marea lor majoritate, au transformat spitalele statului in institutii particulare de jecmanit oamenii bolnavi. Orice vizita la medic = bani. De multe ori medicii trimit bolnavii ce vin la spital la propriile cabinete medicale. De ce? Simplu. Spitalul nu are bani. Are pacientul insa, pentru cabinetul particular. Halal medicina, halal medici." (Pedro, cititor MedLive.ro).
"Onorariul tacut" - "atentia", plicul, spaga din spitale - "ocupa prea mult spatiu". Despre aceasta plaga morala, iata in cele ce urmeaza un alt fel de sfat al medicului, oferit de dr. Nicolae Marcu intr-o discutie online cu cititorii MedLive.ro.
Dr. Nicolae Marcu: “Onorariul tacut” (sintagma imprumutata de la un bun prieten) ocupa parca prea mult spatiu.
Nu stiu cum sa ma pozitionez aici, dar stiu ca a conditiona actul medical (sub orice forma, nu numai material) mi se pare abominabil. Este o violare profunda a drepturilor omului si este cea mai mare amenintare la adresa corpului medical.
Exista tentatia de a asocia anumite bresle cu spaga. Nu stiu cine are aceasta savoare indoielnica, dar este similar cautarii unei zgarieturi pe fuselajul unui avion de calitate.
Scolile medicale, in suferinta. Explicatia: subfinantare, degradare, nepasare
In prima faza, ma aliniez opiniei ca nivelul scolilor medicale este in suferinta. Regresul vine din doua directii: extrinseca – subfinantare, intrinseca – degradare si nepasare. Daca despre subfinantare competenta mea este aproape nula, despre degradare am dreptul sa comentez:
- Am vazut profesori care trimiteau studentii acasa (sau