Primarul Ilie Bolojan a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, măsurile de reformă a sistemului sanitar care vor fi aplicate în cele patru spitale pe care municipalitatea le-a preluat de la Ministerul Sănătăţii luna trecută. "Nu putem face medicină de vârf cu un sistem în care medicii sunt ponegriţi şi prost plătiţi", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Prima măsură de îmbunătăţire a sistemului sanitar anunţată de şeful executivului se referă la introducerea sistemului de coplată despre care Bolojan spune că nu trebuie decât oficializat. "Coplata actului medical funcţionează de ani de zile în România, doar că Guvernul fuge de coplată", a declarat primarul.
Ilie Bolojan a spus că pacienţii se informează din timp sumele pe care trebuie să le plătească medicilor pentru o operaţie sau o cezariană şi plătesc fără comentarii. "Aşa cum se transmite de la un student de anul trei la unul de anul doi ce pretenţii are profesorul, se transmite şi de la pacient la pacient ce pretenţii are medicul". În consecinţă, soluţia asanării sistemului medical stă în legalizarea şpăgii. "Putem să ne facem că nu ştim ce se întâmplă sau putem opta să legalizăm şpaga în spitalele municipalităţii", a declarat Bolojan.
Plăţi "cu dedicaţie"
Până la sfârşitul anului municipalitatea va introduce în spitalele orădene sistemul de coplată pentru pacienţii care doresc servicii preferenţiale. "Toată lumea va avea în continuare acces gratuit la serviciile medicale, dar dacă doreşti să fii operat de un anumit medic sau vrei condiţii hoteliere mai bune, de tip rezervă, va trebui să plăteşti în plus", a spus Bolojan. Taxele pe care le vor plăti pacienţii vor varia în funţie de complexitatea serviciilor, dar vor fi oricum sub nivelul celor practicate de spitalele private.
Din sumele încasate, un procent de 30-50%, care va fi stabilit ulterior, va reveni medicului pent