Călin Goia, solistul trupei Voltaj şi investitor de cinci ani pe bursa de la Bucureşti, spune că plasamentele în acţiuni cer timp, informare şi implicare şi recomandă investitorilor să nu-şi lase portofoliul exclusiv pe mâinile brokerului.
Liderul trupei Voltaj şi-a început cariera de investitor în anul 2005 cu o sumă de 10.000 de euro, plasând în acţiuni "simple", precum SIF-urile sau acţiunile băncilor. Odată cu primele câştiguri, suma investită pe Bursă a crescut, în intervalul cuprins între 2005 şi 2008 artistul reuşind să înregistreze cel mai mare randament de 50%, pentru ca mai apoi să vină criza şi neînţelegerile cu brokerul.
"Investesc pe Bursă din 2005, când am început cu 10.000 de euro investiţi în chestii simple. Fiind absolvent de Finanţe am învăţat că banii trebuie investiţi, aşa am luat decizia de a deveni investitor. Trebuie să recunosc că cel mai mare randament pe care l-am obţinut a fost de 50% din 2005 până în 2008, mult peste câştigul adus de un depozit la bancă. Însă când am văzut că totul merge bine, mi-am luat ochii de la Bursă şi i-am dat mână liberă brokerului. Aşa am ajuns să am în portofoliu acţiuni ale unor companii care se delistează şi pe care nu mai pot să le vând decât cu o pierdere de 70%", a spus Călin Goia.
Artistul a angajat un broker de la societatea Broker Cluj, relaţie pe care el o descrie drept "o experienţă nefericită", pentru că în 2008 societatea l-a dat în judecată în încercarea de a recupera un împrumut în valoare de 500.000 lei şi dobânda aferentă pentru tranzacţii în marjă.
"Cei de la Broker Cluj au pierdut procesul, toate tranzacţiile pe care le-au făcut fiind în responsabilitatea lor. După experienţa nefericită pe care am avut-o cu brokerul, sfatul meu pentru un investitor începător este ca atunci când investeşte să deţină controlul asupra tranzacţiilor. Dacă nu are timp şi nici nu se inf