În România, învăţământul obligatoriu este de 10 clase, aşa că la liceu au fost repartizaţi şi absolvenţi de gimnaziu care au avut media de admitere sub 5.
Mai citiţi şi:
S-a încheiat repartizarea computerizată!
Astfel, ultima medie de admitere în Capitală de anul acesta a fost 3,54. Eleva care a obţinut această medie de admitere, Roxana Ghiţă, este absolventă a Şcolii 89 „Nicolae Labiş" din Capitală şi tocmai a fost repartizată la Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare. Tânăra a avut media de absolvire a claselor V-VIII, care reprezintă 50% din nota finală, 5,65, media la tezele naţionale 1,32 şi media la evaluarea naţională 1,55.
„În Bucureşti sunt peste 100 de licee care reflectă pregătirea copilului. Trebuie să oferim o şansă tuturor. La «Material Rulant» sunt şi elevi care au intrat cu medii de 7, de pildă, la clase de matematică-informatică. Media 3,54 este o excepţie", a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.
Liderul Consiliului Municipal al Elevilor din Bucureşti, Albert Craiu, a explicat că este îngrijorător faptul că în Capitală s-a intrat cu o medie atât de mică la liceu. „3,54 este practic o medie care nu este de trecere. Sper ca elevii care au obţinut sub 5 la admitere să înveţe în liceu, fiindcă la Bac nu îi va mai salva învăţământul obligatoriu", a declarat liderul elevilor din Capitală.
Au ratat admiterea la cel mai bun liceu
La polul opus, cel mai performant liceu din ţară este Colegiul Naţional „Sfântul Sava" din Bucureşti, unde cea mai mică medie de admitere a fost 9,52, la Filologie. La Matematică-Informatică bilingv engleză, media ultimului admis a fost de 9,93, iar la matematică-informatică a fost de 9,65. Mulţi elevi care îşi doreau să intre la acest colegiu nu au fost acceptaţi în urma repartiţiei computerizate, deşi ave