Noile liste de compensate sunt criticate de producători pentru că economiile făcute sunt infime, dar şi pentru că ar favoriza anumiţi competitori de pe piaţă. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Producătorii internaţionali de medicamente susţin că noul sistem de compensare va fi un fiasco. "Prin schimbarea a doar două liste, A şi B, economiile făcute sunt infime, însă sunt afectaţi 80% dintre pacienţi", susţine directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu. Iniţiatorii noului sistem, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), afirmă însă că urmăresc o folosire echilibrată a resurselor şi tratarea mai multor pacienţi.
"Sunt favorizate anumite companii, chiar de originale"
"Pentru a se face cu adevărat economii, noi am propus ca această grupare a medicamentelor în clase terapeutice făcută pe listele A şi B să se aplice şi pentru lista C. Cu această variantă, s-ar fi făcut o economie de un miliard de lei pe an. Propunerea noastră nu a fost însă luată în considerare fără a ni se oferi o justificare clară", adaugă preşedintele ARPIM.
El susţine că "păcăleala" noului sistem se află în gruparea medicamentelor în acele clase terapeutice după coeficienţi neclari. "Sunt favorizate anumite companii, chiar producătoare de medicamente originale, nu doar generice", adaugă Zaharescu. El crede că ar trebui să se autosesizeze Consiliul Concurenţei.
Corectarea listelor imorale
Reprezentanţii CNAS afirmă însă că noul sistem urmăreşte să corecteze situaţii imorale. "În România, plătim cele mai scumpe medicamente, ceea ce nu este ilegal, dar e imoral faţă de pacient, iar consumul de medicamente originale era exagerat, mai ales că medicii aveau alte variante de produse mai ieftine, cu acelaşi efect terapeutic", spune preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
În