"Eu nu sunt un papagal politic!", i-a avertizat Ilie Bolojan pe directorii Primăriei la instalarea pe post. Unii au râs, dar le-a trecut repede!
Astăzi, niciunul dintre directorii de atunci nu mai este pe post, Primăria are cu 250 de funcţionari mai puţin, iar condiţiile de atribuire a lucrărilor s-au înăsprit dramatic. Culmea, fără greve şi fără scandaluri...
Curăţenie în oraş
În iunie 2008 Ilie Bolojan câştiga funcţia de primar al Oradiei încă din primul tur cu sloganul "Curăţenie în oraş, ordine în Primărie". Şi-a luat din start rolul în serios şi mulţi din cei care l-au votat au început să regrete curând alegerea. Cei amendaţi de Poliţia Comunitară sau de Serviciul Parcări în mod cert! Bolojan spune însă că se aştepta la asta. "Asta e, mergem înainte! Dacă stai să conduci după ce se spune sau după ce se scrie despre tine, nu mai iei niciodată o decizie", declară el pentru BIHOREANUL.
Spre deosebire de predecesorii săi, Bolojan nu s-a ferit să ia măsuri nepopulare. A scos din oraş Urbana, care nu avea licenţă de operare, a dublat taxele de salubritate pentru cei fără contract cu RER Ecologic, a impus o taxă specială pentru reabilitarea faţadelor şi a pus la lucru Poliţia Comunitară. Numai anul trecut agenţii au aplicat 3.088 de amenzi, care au adus un milion de lei bugetului local. Dintre acestea, peste 600 pentru nerespectarea curăţeniei. "Cine a fost amendat cu 5.000 lei pentru că aruncă mizerii pe jos, precis nu va mai arunca a doua oară!", spune primarul.
Una dintre obsesiile edilului a fost şi schimbarea aspectului principalelor căi de acces în oraş. Cel mai bun exemplu e bulevardul Dacia, unde municipalitatea a investit peste 800.000 lei în reamenajarea scuarului, montarea instalaţiilor de irigat, plantarea de copaci şi amenajarea de sensuri giratorii. Investiţia a fost contestată datorită costurilor, dar Bolojan nu s-a