Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României a dat verdictul în cazul litigiului juridic dintre societatea Sedesa Obras y Servicios SA şi Primăria Capitalei. Municipalitatea a avut câştig de cauză, firma spaniolă fiind obligată să returneze cele şase milioane de euro, bani daţi în avans pentru începerea lucrărilor în Centrul Istoric.
"Am câştigat, Curtea de Arbitraj Internaţional a respins toate capetele de acuzare ale celor de la Sedesa. Spaniolii se mai pot duce la Curtea de Arbitraj de la Paris, dar asta nu ne împiedică să deblocăm lucrările din Centrul Istoric", ne-a declarat Bogdan Hreapcă, director al Direcţiei Generale de Dezvoltare, Investiţii din Primăria Capitalei.
Spaniolii au cerut să fie anulată decizia primarului general, Sorin Oprescu, de reziliere a contractului dintre municipalitate şi Sedesa. De asemenea, ei au avut foarte multe pretenţii financiare, şi anume au cerut următoarele sume: 6 milioane de euro pentru lucrări neachitate de Primăria Capitalei, 800.000 de euro - penalităţi, 480.000 de euro - costuri datorate către terţi, 150.000 de euro - lucrări suplimentare, 1 milion de euro - profitul pe care-l obţineau dacă nu erau suspendate lucrările, 3 milioane de euro - daune morale şi 2.500.000 de euro - daune materiale. Curtea de Arbitraj Internaţional nu le-a acceptat nici o solicitare, nu de alta, dar toate erau nejustificate.
În aceste condiţii, săptămâna viitoare vor începe demersurile în vederea organizării unei licitaţii pentru reînceperea lucrărilor în cea mai veche zonă a Capitalei. "Pentru a termina cât mai repede, vom organiza o licitaţie pentru patru module. Străzile care trebuie reabilitate vor fi împărţite în module, astfel încât unei firme să-i revină un modul, ceea ce înseamnă cam două străzi. Societatea are obligaţia să termine cât m