Vinul din miere, supranumit „licoarea zeilor“, este obţinut în România la scară industrială doar în Baia Mare, de un economist. Băimăreanul Eugen Libotean este singurul producător din România de vin din miere, la producţia căruia foloseşte doar ingrediente naturale.
Constantin Eugen Libotean are 50 de ani şi este de profesie economist, specializat în alimentaţie publică şi turism. De anul trecut, el e singurul producător de hidromel din România, o băutură din miere, supranumită „licoarea zeilor" sau ambrozie.
Moscovei i s-a „acrit“ de vinul moldovenesc
Pe urmele lui Sienkiewicz
Pasionat de lectură, Libotean a citit pe când avea 17 ani romanul lui Henryk Sienkiewicz, „Prin foc şi sabie", şi a rămas impresionat de vinul pe care îl beau cavalerii polonezi, eroii cărţii. „Am tot întrebat pe toată lumea ce este acela hidromel, dar nimeni nu a ştiut să-mi spună", explică economistul. Abia după ce a absolvit facultatea i-a căzut în mână „Manualul de apicultură", o carte scrisă în anul 1947 de Constantin Hristea.
„Manualul a fost tipărit doar în 5.000 de exemplare, jumătate în limba română şi jumătate în limba franceză, iar eu deţin exemplarul cu numărul 3.515", explică băimăreanul.
Şapte ani de încercări
Odată cu apariţia internetului, Eugen Libotean a căutat reţeta băuturii şi a găsit o mulţime de variante, tot mai elaborate. După cinci ani de încercări, a decis să încerce şi reţeta din cartea lui Hristea, bazată pe folosirea unor butoaie din lemn de brad în locul recipientelor din inox şi plastic. Ca fermenţi naturali a utilizat polenul, „căpăceala" de la faguri, iar în loc de drojdii selecţionate a pus câteva găleţi de struguri albi la mia de litri de produs.
„Mi-a luat alţi doi ani că să iasă hidromelul clar şi limpede", spune producătorul.Numai pentru punerea ingredientelor la fermentat e nevoie de de 24 de ore. „Se