Patru operaţii complexe efectuate la Spitalul Municipal din Cluj cu ajutorul robotului DaVinci sunt transmise 3D. Transmisiunea live a intervenţiilor este premieră mondială, astfel că medicii pot să participe la operaţii din cealaltă cameră, prin intermediul imaginilor tridimensionale.
O echipă de medici din Italia, din cadrul Institutului European de Oncologie Milano, împreună cu doctori ai Spitalului Clinic Municipal Cluj, efectuează, astăzi şi mâine, mai multe intervenţii complicate, cu ajutorul robotului DaVinci. Noutatea absolută este aceea că operaţiile sunt urmărite din altă cameră, pe suport 3D, cu ajutorul ochelarilor speciali. În acest fel, cei peste 50 de medici cursanţi, care au venit din întreaga ţară, dar şi din Serbia, Bulgaria, Turcia sau Republica Moldova, să înveţe despre chirurgia robotică, pot vedea până la ultimul detaliu cum decurge intervenţia. Pe parcursul celor două zile ale cursului de chirurgie laparoscopică şi robotică transmis 3D, cursanţii participă, simultan, şi la intervenţiile din blocul operator.
Patru vieţi de salvat
Primul pacient intrat în operaţie această dimineaţă este un bărbat de 55 de ani, ce suferă de cancer de prostată. „Este o persoană activă, atât profesional, cât şi fizic. Sperăm să-l punem pe picioare după operaţie”, a spus profesorul Ioan Coman, medicul urolog care a organizat evenimentul.
Pe lista de aşteptare stă un alt pacient, în vârstă de 13 ani, diagnosticat cu o malformaţie la rinichiul stâng. „Am puţine emoţii, şi cam atât. Abia aştept să ajung acasă, să pot dormi în patul meu”, spune Gabriel Dorobanţu, din Baia Mare.
Mâine vor fi operaţi alţi doi pacienţi, diagnosticaţi cu cancer genital şi cancer de rinichi.
Premieră mondială
Victor Matei Deliu este unul dintre medicii veniţi din Italia pentru a coordona echipa operatorie. Doctorul a plecat din