După inundaţiile din ultimele zile din judeţul Braşov, prefectul Ion Gonţea şi subprefectul Ciprian Băncilă s-au deplasat ieri în zonele afectate de inundaţii de pe raza judeţului Braşov pentru a trece în revistă situaţia din teren şi modul în care au acţionat primarii. „În general lucrurile sunt sub control. Sunt unele zone mai afectate, cum este cazul la Podul Olt, Ungra sau Comana-Crihalma, dar şi aici au fost depăşite în acest interval doar cotele de inundaţie, fără a se ajunge la cotele de pericol. Am stabilit cu primarii să rămână în alertă şi să urmărească în continuare atent evoluţia fenomenelor hidro-meteorologice”, a declarat prefectul Ion Gonţea.
El a explicat că în zonele Ungra şi Hoghiz reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Braşov folosesc staţiile de pompare pentru a evacua apele din incintele îndiguite.
De asemenea, edilii din Ungra şi Comana au luat măsuri pentru transportarea persoanelor aflate în necesitate. „Până nu se vor retrage apele nu putem spune exact care sunt culturile agricole afectate, dar cert este că nu sunt pagube însemnate. Trebuie spus, însă, că în cele mai multe cazuri apele au invadat zonele inundabile, iar cei care au optat pentru a-şi amenaja culturi în aceste perimetre au făcut-o pe propriul risc. Aceeaşi situaţie se înregistrează în cazul imobilelor care au fost construite în aceste zone. Serviciile de urbanism din primării ar fi trebuit să îi avertizeze că în aceste arii nu trebuie să se ridice construcţii”, a adăugat prefectul.
Potrivit raportului prezentat ieri dimineaţă de conducerea SGA Braşov, cele mai mari cantităţi de precipitaţii în ultimele 48 de ore
s-au înregistrat la Feldioara 17,3 l/mp şi Podu Olt 17,2 l/mp. În urma creşterii cotelor pe râul Olt şi a precipitaţiilor acumulate, pe raza oraşului Făgăraş au fost afectate două gospodării. Au intervenit angajaţii Departamen