91 de firme americane au depus la SEC în T2 documentaţia necesară pentru lansarea de oferte publice iniţiale
Companiile americane se pregătesc pentru cel mai mare val de oferte publice iniţiale (IPO), de când a început criza financiară, 91 de companii depunând în trimestrul doi documentaţia necesară la Securities and Exchange Commission (SEC).
Aceste companii, printre care se numără şi HCA şi Zipcar, vor să vândă titluri în valoare de 23,6 miliarde dolari, conform datelor Bloomberg. Un număr atât de mare de companii care au anunţat că vor să se listeze a mai fost înregistrat în anul 2007. Până în acest moment, investitorii în IPO au pierdut 7,2% din valoarea totală a acestor titluri, după ce Standard & Poor's 500 a ajuns aproape la minimul ultimelor 9 luni. Firmele leveraged buy-out (LBO, care realizează tranzacţii finanţate parţial cu fonduri împrumutate), care au cheltuit 2 trilioane de dolari pentru preluare în timpul bubble-ului creditelor, au anunţat că în perioada aprilie-iunie a fost înregistrat cel mai mare volum de vânzări de acţiuni, care au reprezentat cel puţin 50% din ofertele depuse la SEC.
În T1, 17 companii au finalizat ofertele iniţiale
Al doilea trimestru din 2010 a început cu 17 companii care şi-au finalizat ofertele iniţiale, reprezentând cea mai mare parte, într-un moment în care indicele S&P 500 se afla pe un maxim la 19 luni. Totuşi, câştigurile s-au evaporat după aceea pe fondul temerilor privind retragerea pachetului de stimuli al Guvernului american şi a crizei deficitelor publice din Europa. Indicele S&P 500 a scăzut cu 15% de la maximul acestui an din aprilie, în timp ce indexul MSCI World al celor mai dezvoltate 24 de ţări a pierdut 16%. Fondurile private-equity folosesc de obicei oferte iniţiale pentru a-şi putea achita datoriile şi pentru a returna banii investitorilor, după colapsul Lehman B