Ordonanţa de Urgenţă privind eficientizarea activităţii instituţiilor publice locale a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial.
Pe baza acestui act normativ, ce modifică, în acelaşi timp, Legea finanţelor publice locale, se vor opera primele disponibilizări de personal bugetar din structura administraţiilor publice locale. Excepţie vor face angajaţii din învăţământ şi asistenţă socială, finanţaţi din bugetele locale, şi cei din sănătate, indiferent de sursa de finanţare.
„În cea mai mare parte, unele persoane probabil că vor fi externalizate în anumite servicii, dar nu vor mai face parte din aparatul bugetar", a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. Potrivit acestuia, de la aproape 1.450 de comune vor pleca aproximativ 12.900 de oameni. Alte 169 de oraşe vor rămâne fără 5.952 de funcţionari, iar de la 100 de municipii vor pleca peste 20.300 de persoane. Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare la trei zile de la publicare.
„Prefectul are la dispoziţie cinci zile pentru a transmite fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (...) şi, în 40 de zile de la momentul publicării, primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean, după caz, prezintă noua organigramă", a precizat Blaga. La rândul său, preşedintele Agenţiei Funcţionarilor Publici, Andras Szakal, a subliniat, pentru „Adevărul", că procedurile nu vor dura foarte mult în cazul funcţionarilor. „Probabil că la personalul contractual va dura ceva mai mult", a spus Szakal.