Viata unui agent "ilegal" nu seamana niciodata cu romanele cu spioni, dupa cum o dovedeste povestea unui agent rus detasat in Romania, pe finalul celui de-al II-lea Razboi Mondial.
Scandalul de spionaj din Statele Unite a reinviat povestile cu spioni rusi. In multe cazuri, insa, acestea nu au nimic special, pretinzand doar ca agentul sa arate normal, sa se incadreze in peisaj si sa astepte o misiune de la Moscova, care poate sa vina sau nu, scrie Steve LeVine de la Foreign Policy.
Acesta a aflat cum se deruleaza viata de spion de la un fost agent rus, Nikolai Khokhlov. Nikolai era agent sub acoperire, precum cei 11 arestati recent in Statele Unite, in pofida faptului ca nu a dus la indeplinire nicio misiune de spionaj.
"Ilegalii", termenul care descrie spionii plantati de Moscova in tarile vestice, dupa 1940, fac parte din elita serviciilor secrete ruse, fostul KGB, in prezent FSB. Dupa asasini, "ilegalii" fac cea mai grea munca.
Iata cum descrie superiorul lui Nikolai, Pavel Sudoplatov, sarcina unui "ilegal", in cartea sa "Misiuni speciale":
"Ilegalii opereaza fara acoperire diplomatica, sub o identitate falsa. Exista doua tipuri de operatiuni ilegale. Una presupune sa traiasca sub acoperire in Vest, asteptand sarcini de la centru, timp in care construiesc o retea de agenti. Este o misiune de durata, care tine intre 5 si 15 ani.
Cealalta, mai periculoasa, este sa patrunda in serviciile secrete ale inamicilor, pozand in simpatizant venit din Uniunea Sovietica".
Romania, plictisitoare pentru spioni
Steve LeVine afirma ca l-a cunoscut pe Nikolai in 2007, pe cand se documenta pentru o carte despre spionajul rusesc. Khokhlov, care dezertase din KGB, era acum octogenar si traia in San Bernardino, California. El a povestit ca a ajuns in Vest in anii '50, dupa ce refuzase sa elimi