Trenul cu spaţii de cazare a fost garat definitiv la Vişeu de Sus, în Maramureş, de unde porneşte Mocăniţa spre Valea Vaserului.Turiştii se pot caza în cuşete la preţuri mai mici decât la pensiunile din zonă. Din gară, ei plecă apoi în excursii cu un alt tren: celebra Mocăniţă pe ecartament îngust.
Operaţiune de salvare a celebrei mocăniţe: calea ferată devine monument istoric
Mocăniţa regală a eşuat la Târgu-Mureş
Primul restaurant-hotel pe şine din istoria Căilor Ferate Române, amenajat într-un tren, este funcţional de o săptămână. Ideea a fost pusă în practică de societăţile RG Holz Company şi SC CFF Vişeu de Sus SRL la Gara Căilor Ferate Forestiere din Vişeu de Sus (Maramureş). De acolo porneşte celebra Mocăniţă, singurul tren pe ecartament îngust care mai funcţionează în România şi care reprezintă o atracţie pentru mii de turişti. Aceştia au la dispoziţie o ofertă de cazare inedită: vagoanele trenului-hotel, care dispune de 60 de locuri de cazare (câte două în fiecare compartiment) şi restaurant.
„Am adus vagoanele tocmai din Slovacia, pentru că am vrut să oferim turiştilor confort, iar în România nu am găsit ceea ce căutam. Paturile montate în aceste vagoane sunt mai late, mai comode. Ne-a luat câteva luni pentru a finaliza lucrările de reabilitare a garniturii, pe care am ataşat-o unei locomotive cu aburi", explică Vasile Coman, patronul RG Holz Company.
Inaugurarea în cadru restrâns a hotelului pe şine a avut loc recent, la nunta fiicei patronului, Ioana, care este maganer la CFF Vişeu de Sus. „Am gândit acest proiect, al trenului-hotel, pornind de la faptul că există foarte mulţi străini, în special englezi şi elveţieni, îndrăgostiţi de trenuri, de munte şi de aventură. Noi le oferim toate acestea", spune Ioana Coman.
Povestea de dragoste a tinerei familii este legată strâns de locurile de vis din Maramureş. Soţul Ioanei es