Mii de fotbalişti de ocazie bat mingea cât e ziua de lungă pe terenurile sintetice din Cluj-Napoca. Campionatele „Fair-Play“, „Madisz“ şi „Minisoccer League“ au devenit un adevărat fenomen social la Cluj. În oraşul de sub Feleac există câteva mii de practicanţi în cadru organizat ai sportului-rege.
Fotbalul a fost şi va rămâne principala activitate a tinerilor care îşi doresc să păşească pe urmele lui Messi sau Cristiano Ronaldo, dar şi a celor care au trecut de această fază, însă sportul le-a rămas în sânge.
Clujenii nu puteau să facă excepţie de la această regulă şi nu se mulţumesc doar să privească un fotbal de nivel înalt, practicat de cele două echipe ale oraşului. La nivel de amatori, mii de clujeni joacă fotbal în cadru organizat, pe terenurile sintetice din oraş. În acest moment, numărul celor care fac parte dintr-o echipă şi se luptă pentru un premiu, chiar minuscul, de câteva zeci de lei, a ajuns la aproape 3000.
„Fair-play“, cel mai important campionat
În urmă cu 15 ani, la Cluj s-a înfiinţat „Madisz“, un campionat care îşi propunea să le satisfacă tinerilor pasiunea pentru fotbal, într-un cadru organizat. 64 de echipe, formate din copii, tineri sau persoane ajunse la vârsta a treia, au luat startul într-o competiţie care a deschis un drum pentru mulţi clujeni dornici să facă mişcare. Echipe de cartier sau formate doar din „selecţionata” unui bloc, din prieteni, vecini sau cunoscuţi au început să se dueleze între ele, iar fenomenul s-a răspândit ulterior. Odată cu apariţia a tot mai multor terenuri sintetice, organizarea meciurilor a devenit mai facilă şi astfel s-au format mai multe echipe, compuse din şase jucători plus portar şi bineînţeles rezerve.
Romulus Buta este unul dintre principalii artizani ai acestei mişcări. „În 1998 ne-am desprins din «Madisz», din cauza unor mici disensiuni. Pe vremea aceea, erau 64 de ech