Compozitorul spune că a fost forţat să-şi ia apărarea în scandaluri pe care nu le-a dorit. Ar prefera să-şi ducă zilele liniştit, chiar şi în vremuri în care muzica sună altfel decât ştia el. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Am 73 de ani, sunt înalt, bulbucat şi cocoşat!, astea sunt singurele adevăruri valabile despre mine". Aşa arată autoportretul nu foarte măgulitor al lui Horia Moculescu, un domn care a parcurs, odată cu tranziţia, drumul dinspre elita compozitorilor către paginile tabloidelor şi studiourile pline de insomniaci şi cancanuri.
Zice că a fost împins pe această cale încâlcită de fosta nevastă - a patra, mai precis, cea despre care nici nu vrea să audă. Altfel, preferă discreţia şi modestia. Înşiră din memorie multe poveşti, le împănează cu niscaiva detalii picante, dar te roagă să nu scrii chiar tot. Nu se face.
Nu-şi ascunde însă o pasiune mai puţin cunoscută: jocurile de noroc. E parior de mic, dar zice că ştie să-şi fixeze o limită. Niciodată nu joacă mai mult de 200 de lei. Are răspuns pentru orice întrebare, şi te corectează scurt şi ironic dacă o confunzi pe Mădălina Manole cu Carmen Rădulescu. Doar pentru una singură nu o să găsească niciodată un răspuns: "Ce-aş fi devenit dacă îmi trăiau părinţii?".
Veşnica iubită: muzica
Pe aleile din Cişmigiu, doamnele mai în vârstă încă îl privesc lung, iar puştii îşi dau coate: "Uite-l pe ăla din «Cancan»". Netulburat, Horia Moculescu povesteşte scurt şi concis despre muzica uşoară românească: "La noi, talentul se manifestă ciclic. În anii ’33-’34 a fost o perioadă în care câţiva compozitori de marcă au beneficiat de un public bine crescut. Am fost pe locuri înalte. Era atât de nobilă poziţia. Anii ’50-’60 au venit cu «Lalele, lalele!», «O chitară cânta». Au urmat Florin Bogardo, Marius Ţeicu... (Să ştii că Marius n-a fost cuplat cu Angela Simi