Chirurgul plastician Ioan Lascăr arată că sistemul sanitar din România merge prost pentru că nu se regăseşte între priorităţile guvernanţilor. Profesorul a publicat peste 350 de lucrări ştiinţifice.
Se fac reduceri de personal în sănătate
De la 1 iulie se scumpesc medicamentele
Profesorul doctor Ioan Lascăr este unul dintre cei mai buni specialişti în chirurgie plastică din lume. A condus echipa internaţională formată din medici români şi americani care a operat o femeie cu o tumoare-gigant de 70 de kilograme. Cazul a fost mediatizat la nivel mondial şi a reprezentat o premieră: raportul de greutate între tumoare şi pacient a fost de 2 la 1. De asemenea, doctorul Lascăr a fost primul şi singurul medic din România care a realizat operaţii de schimbare de sex prin tehnici chirurgicale specifice transsexualităţii.
Preşedinte al Colegiului Medicilor şi şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Lascăr a operat în cariera sa 40.000 de pacienţi, cu o medie de 1.200 pe an, iar lista sa de aşteptare actuală se întinde până în 2018.
„Adevărul": De ce aţi ales Medicina?
Ioan Lascăr: A fost dorinţa mamei mele. Eu eram pregătit să dau la o facultate de ştiinţe exacte. Aş fi dorit Fizica Atomică. Am fost şef de promoţie şi olimpic în liceu şi îmi doream să fac ceva precis. Dar mamele intuiesc foarte bine care sunt aptitudinile copiilor şi m-a îndreptat către Medicină. Am intrat de prima dată.
La Medicină v-au ajutat matematica şi fizica.
Fără îndoială. Medicina nu poate exista fără matematică sau fără ştiinţe exacte. Medicina performantă este strict dependentă de tehnologie. Acesta este unul dintre motivele pentru care au crescut costurile actului medical, generând probleme de organizare şi de suport financiar în toate ţările, inclusiv în State