Publicarea fotografiei „falsului cadavru“ al scriitorului căutat de mafie a produs scandal în Italia. Roberto Saviano spunea, recent, că România se aseamănă cu Italia şi că tentaculele mafiei napolitane se întind până în ţara noastră.
"Versetele satanice", o carte pe care nu trebuie să o ai în bibliotecă
Ştirea de zilele trecute potrivit căreia scriitorul italian cel mai urât de mafia din Napoli e mort agită încă spiritele în întreaga Italie. Chiar dacă autorii avertizaseră din start că este vorba de o falsă alarmă, un fel de provocare macabră pentru a vinde mai bine revista „Max".
Polemica a pornit de la publicarea unei fotografii modificate în Photoshop, ce îl prezintă pe tânărul scriitor aproape nud, cu un număr de cadavru legat de picior şi zăcând pe un pat de morgă. O fotografie de două pagini cu titlul de o şchioapă: „L-au omorât pe Saviano". Apoi, o scurtă explicaţie ce nu are nevoie de niciun comentariu: „Mulţi şi-ar dori să-l vadă la morgă ca să-i închidă gura. Are mulţi duşmani, mafioţi camorrişti, Berlusconi (...). Viaţa sa e deja o corvoadă".
Fotografia a reuşit să stârnească polemici, garantând vânzările, dar a atras atenţia doar asupra revistei, nu asupra „personajului" Saviano sau asupra mafiei din Napoli, una dintre cele mai temute reţele criminale din lume, prezentată fără perdea în romanul scriitorului originar din Napoli.
Un „brand" vânat
Reacţia opiniei publice din Italia nu s-a lăsat aşteptată. Mulţi cronicari, intelectuali şi chiar câţiva politicieni din Peninsulă au criticat aspru gestul ce „nu ajută pe nimeni, cu atât mai puţin pe Roberto". Iar „La Repubblica" - cotidian ce colaborează de mult timp cu Saviano, a titrat: „Un gest obscen şi de prost gust". Un fel de pop art cu valenţă revoluţionară pe spezele unui tânăr care doarme prin cazărmi ca să nu rişte linşajul mafiei.
„Intenţia noastră a fost alta