Semnarea unui acord de liber-schimb între Taiwan şi China marchează, fără îndoială, un pas important de apropiere între Taipei şi Beijing.
Acordul-Cadru de Cooperare Economică (ACCE), semnat la 29 iunie, va reduce taxele vamale pentru aproape 800 de produse şi servicii. Comentat îndelung de presa ambelor părţi, documentul reînvie temerile militanţilor pentru independenţa Taiwanului, care se tem că insula va fi complet absorbită, din punct de vedere economic, de către China.
ACCE presupune vânzarea de produse din Taiwan în China pentru o sumă totală de 14 miliarde de dolari şi de produse chinezeşti în Taiwan pentru trei miliarde de dolari. Deschide, de asemenea, porţile investiţiilor în sectorul serviciilor, al finanţelor şi al asigurărilor. Domeniile bancare, culturale şi medicale sunt deopotrivă incluse în acordul considerat istoric. Reprezentantul delegaţiei chineze a subliniat că acesta reprezintă un mare pas înainte către „dezvoltarea unor relaţii paşnice între cele două părţi".
Potrivit unui cercetător chinez de la Universitatea Qinghua, „până în prezent, cooperarea economică dintre China şi Taiwan presupunea iniţiative lansate de întreprinderi şi firme cu titlu individual, în timp ce acest acord are o importanţă ce depăşeşte graniţa economică, ajungând pe tărâmul diplomatic: el va normaliza relaţiile dintre cele două entităţi". În Taiwan, părerile sunt împărţite.
În faţa unei opoziţii care denunţă riscul ca insula să-şi piardă independenţa economică, delegaţii oficiali care au dus negocierile mai bine de doi ani se apără. Preşedintele Consiliului afacerilor continentale din Taiwan, Lai Shin-Yuan, susţine că ambele părţi vor beneficia în egală măsură de prevederile acordului care avantajează deopotrivă micile şi marile întreprinderi taiwaneze. Afirmaţiile sale sunt susţinute de Chen Tain-Jy, profesor la Universitatea Taipei, care este de p