Cui nu-i plac povestile cu spioni? De la James Bond la Jason Bourne, trecand prin Austin Powers si Nikita, Hollywoodul a produs cativa spioni memorabili.
Oricat de multe clisee ar exista insa in aceste filme, Hollywoodul nu are cum sa depaseasca anacronismul si aproape ridicolul "pachetului" de 10 spioni rusi arestati la inceputul acestei saptamani in SUA.
S-a vorbit, in contextul spectaculoasei arestari "en gross" de faptul ca Rusia a ramas intepenita in mentalitatea si procedurile Razboiului Rece, la doua decenii dupa incheierea acestuia. Kremlinul simte inca nevoia sa isi infiltreze oamenii in America pentru a afla ce gandeste.
Culmea este ca cei 10 plus coordonatorul lor, arestat in Cipru si dat disparut dupa eliberarea pe cautiune, n-au reusit, in zee ani de activitate pe sol american, sa afle nicio informatie atat de secreta si vitala care n-ar fi putut fi descoperita pe Internet sau in presa americana.
Google ar fi fost mai de folos decat cei 10. Una din informatiile obtinute de rusi si laudate de C (Centrul care ii coordona de la Moscova pe "ilegali") privea iminenta cresterii pretului aurului - cine nu stie, in ziua de astazi, ca aurul e "pe trend"?
Poate din acest motiv cei 10 nu sunt nici macar acuzati de spionaj - ci de infractiuni precum spalare de bani si neinregistrare drept agent strain, care pot conduce la detentie intre 2 si zece ani.
Pur si simplu, dupa un deceniu de activitate nestingherita in SUA, "plantati" in suburbii linistite din orasele asezate convenabil in apropierea punctelor de interes pentru SUA (in Arlington, Virginia, spre exemplu, se afla sediul CIA), cei 10 spioni, unii pozand in familii respectabile in ochii vecinilor, nu au reusit sa transmita niciun secret acasa.
Nici "Mata Hari" ruseasca, Anna Chapman, nici editorialista binecunoscuta a unui mare