Comisia Europeană şi-a exprimat ieri "îngrijorarea" privind amendamentele la Legea ANI adoptate în parlament şi a subliniat că Agenţia Naţională de Integritate este "un pilon-cheie" al luptei împotriva corupţiei.
"Suntem îngrijoraţi de amendamentele adoptate în parlament. Nu am să mă pronunţ înaintea raportului (pe tema justiţiei - n.r.) ce va fi adoptat mai târziu, în cursul acestei luni. (...) În ultimii ani, am lăudat ANI pentru rezultatele bune obţinute în ceea ce priveşte stabilirea de incompatibilităţi, conflicte de interese şi averi nejustificate. ANI este, pentru Comisie, un pilon-cheie în lupta împotriva corupţiei", a declarat, pentru Mediafax, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
"Amendamentele propuse şi adoptate de parlament ridică preocupări serioase. Analiza noastră iniţială arată că noua lege adoptată nu îndeplineşte condiţiile- cheie din cel de-al doilea obiectiv impus României. Va trebui să analizăm cu atenţie şi vom include această analiză în raportul ce va fi publicat mai târziu în cursul acestei luni", a adăugat Gray.
Senatul a adoptat, miercuri, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI, care consfinţeşte, practic, rolul decorativ al instituţiei. Comisiile de cercetare a averilor rămân desfiinţate, ANI nu poate sesiza decât Parchetul sau ANAF, iar verificările după încheierea mandatului demnitarilor nu pot fi făcute decât în termen de un an. De asemenea, averile şi interesele rămân la secret.
Vezi AICI lista nominală a senatorilor şi modul în care au votat la legea ANI.