* Stramosii nostri, recunoscuti drept primii creatori de cultura din Europa *
La sfarsitul lunii aprilie, in New York, la "Institutul pentru studiul lumii antice" din cadrul Muzeului Universitatii din Manhattan, si-a inchis portile o expozitie socanta, chiar si pentru sofisticata lume culturala a "Marelui Mar", cum este numit orasul american. Este vorba de expozitia dedicata civilizatiei stravechi de pe teritoriile Romaniei si Bulgariei, civilizatie datata cu mult inainte de Mesopotamia si Grecia antica (aproximativ cu 5000 de ani i. Chr.). Ecourile n-au intarziat sa apara. Celebrul ziar "The New York Times" a publicat, in sectiunea "Science", un articol despre aceasta expozitie, semnat de John Noble Wilford si intitulat "A Lost European Culture, Pulled From Obscurity" (O cultura europeana pierduta, scoasa din obscuritate).
Creatorii de pe malul Dunarii
"Inaintea gloriei care a fost Grecia si Roma", scrie John Noble Wilford, "inainte chiar de primele orase ale Mesopotamiei sau de templele de-a lungul Nilului, au trait, in valea de jos a Dunarii si la poalele Balcanilor, oameni care au fost primii in arta, tehnologie si comert la mare distanta. Timp de 1.500 de ani, incepand mai devreme de anul 5.000 i.Chr., ei au lucrat pamantul si au construit orase, unele cu 2.000 de locuinte.
Vas de Cucuteni Au fost mesteri priceputi in arta bronzului, noua tehnologie a acelui timp. In mormintele lor s-a gasit o varietate impresionanta de ornamente pentru impodobit capul si bijuterii pentru gat si, intr-un cimitir, au fost descoperite, ca ansamblu de aur, cele mai vechi artefacte din intreaga lume. Uluitoarele desene ale vaselor vorbesc de rafinamentul limbajului vizual al culturii lor..."
Despre expozitie au scris si alte mari personalitati din domeniul antropologiei, arheologiei si istoriei antice, printre care doctorul David W