Indiferent dacă v-aţi programat un concediu în doi sau aţi decis să vă luaţi odraslele cu dumneavoastră, puteţi să vă asiguraţi zile liniştite. Sursa: Shutterstock
Copilul care merge împreună cu părinţii la munte sau la mare trebuie să ştie că, în cazul în care se pierde, poate cere ajutorul unui poliţist sau al unui salvamar, cărora trebuie să le poată da informaţii esenţiale: nume, prenume, dar şi hotelul unde sunt cazaţi membrii familiei.
Dacă e lăsat acasă pentru o scurtă perioadă, copilul trebuie să ştie că nu are voie să deschidă uşa străinilor şi nici să se lase însoţit de aceştia. Acestea sunt câteva dintre sfaturile de bază oferite de Centrul român pentru copii dispăruţi şi exploataţi sexual Focus, menite să asigure o vacanţă fără probleme.
Număr unic de urgenţă pentru copii dispăruţi: 116.000
Perioada concediilor se poate transforma repede într-un coşmar dacă părinţii nu ţin cont de sfaturile specialiştilor legate de siguranţa copiilor.
Aceştia spun că, faţă de anul trecut, dacă apar probleme în timpul unor vacanţe în străinătate, părinţii au la dispoziţie acelaşi număr pentru sesizarea dispariţiei ca şi în ţară, valabil în 10 state europene.
"Pentru că deja am intrat în vacanţa de vară, amintim tuturor că, începând cu 25 Mai 2009, în 10 state membre ale Uniunii Europene (Belgia, Danemarca, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia şi Olanda) este mai uşor pentru părinţi să sesizeze dispariţia unui copil, iar pentru copii să găsească mai uşor drumul către casă prin numărul european la care se raportează dispariţiile: 116.000", explică reprezentanţii Focus România.
Lăsaţi puştiul în grija unei persoane lângă care se simte confortabil
Specialiştii recomandă părinţilor să aloce "două minute pentru siguranţa copiilor în perioada estivală", trecâ