Mircea Niculae avea 17 ani când a fost încarcerat la închisoarea Jilava pentru împrăştierea de manifeste împotriva regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej. Patru ani şi trei luni. Atât a ispăşit în închisorile comuniste, la Jilava şi la Canal. În 1953 a restaurat cazinoul Constanţa, împreună cu alţi 100 de deţinuţi politici.
FOTOGALERIE din Jilava
Emanoil Mihăiescu a primit despăgubiri de 600.000 de euro pentru atrocităţile suferite în puşcăriile comuniste
Unul din locotenenţii lui Miron Cosma poartă nostalgia celulei unde a stat închis trei ani
Mărturisirile unui fost deţinut politic: „Mă băteau cu furtunul de cauciuc până leşinam”
Exclusiv/ Drama unui fost deţinut politic: "A fost ca la Auschwitz, doar că nu ne-au gazat"
„Cetăţeni români, luptaţi contra pramatiilor comuniste pentru un trai mai bun!"Asta au scris pe manifeste nişte puşti de 17 ani din cartierul Colentina, în plin regim comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. Era anul 1950, Securitatea fusese înfiinţată de doi ani, iar Miliţia militară, a doua instituţie a terorii şi represiunii, începuse să activeze cu un an în urmă. A fost vorba de inconştienţa vârstei, spune Mircea Niculae acum, la 78 de ani, de la distanţa considerabilă de puştiul de 17 ani care arunca manifestele în grădinile vecinilor din Colentina.
El era capul găştii, cel care a luat mica tiparniţă în buzunar şi pe holurile Uniunii Tineretului Muncitor (ce avea să devină Uniunea Tineretului Comunist) a tipărit manifestele. Pe atunci făcea practică la Monitorul Oficial - absolvise şcoala specială de arte grafice -, ca să ajungă tehnician tipograf. Nu s-au gândit atunci că gestul acesta avea să le schimbe viaţa într-un chip dramatic, nu au ştiut sau nu au intuit ce o să urmeze. Era inconştienţa vârstei, care le-a permis libertatea de a face asta într-un stat totalitar, aşa cum era România - Republica Populară Română -