Vinul zeilor sau hidromelul este marcă înregistrată de Maramureş. Eugen Libotean este singurul din România care produce vinul din miere şi care foloseşte doar ingrediente naturale pentru obţinerea acestuia.
Băimăreanul Constantin Eugen Libotean are 50 de ani şi este de profesie economist, specializat în alimentaţie publică şi turism. De anul trecut, este singurul producător de hidromel din România, o băutură din miere al cărui echivalent pe piaţa de vinuri este „Lacrima lui Ovidiu".
A descoperit băutura pe când era adolescent
Pasionat de lectură, a citit pe când avea 17 ani romanul lui Senkiewicz, „Prin foc şi sabie", şi a rămas impresionat de vinul pe care îl beau cavalerii polonezi, eroii cărţii. „Am tot întrebat pe toată lumea ce este acela hidromel, dar nimeni nu a ştiut să-mi spună", explică economistul. Abia după ce a absolvit facultatea i-a căzut în mână „Manualul de apicultură" al lui Constantin Hristea, scrisă în anul 1947. „Manualul a fost tipărit doar în 5.000 de exemplare, jumătate în limba română şi jumătate în limba franceză, iar eu deţin exemplarul cu numărul 3.515", arată acesta.
Şapte ani de încercări
Odată cu apariţia Internetului, Eugen Libotean a căutat reţeta băuturii şi a găsit o mulţime de variante, care mai de care elaborate şi mai sofisticate. După cinci ani de încercări, a decis să încerce şi reţeta din cartea lui Hristea din manual, unde se foloseau budanele (butoaiele) din lemn de brad în loc de inox şi plastic, iar ca fermenţi naturali a utilizat polenul, căpăceala de la faguri şi, în loc de drojdii selecţionate, câteva găleţi de struguri albi la mia de litri de produs. „Mi-a luat alţi doi ani că să iasă hidromelul clar şi limpede, dar a meritat", spune producătorul.
Luni de muncă pentru fiecare sticlă de ambrozie
Libotean spune că producerea hidromelului nu este