Două noi cărticele pentru copii sunt propunerile celor de la Muzeul „Casa Mureşenilor” pentru copii în vacanţa de vară: „Pe urmele bilei de popice”, de Adriana Bărbat şi Andreea Gall şi „Povestea lui Grunz – şoarecele maestrului Johannes Kelpius din Sighişoara”, de Adrian Lăcătuş. Muzeul a găzduit, în această săptămână, lansarea a două volume bilingve româno-maghiare integrate în colecţia „Identităţi Culturale”, editată de Grupul pentru Iniţiativă Locală Corona. Lucrările au fost tipărite cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României.
Prima poveste „Pe urmele bilei de popice” îi invită pe copiii de toate vârstele să pătrundă în atmosfera Braşovului de la 1857 să caute bila de popice împreună cu Ignac şi Zenovie, elevi ai gimnaziului romano-catolic, să îi descopere pe profesorii acestora, Iacob Mureşianu şi Kovacs Antal; să asiste la jocul de popice etc. Ideea centrală a cărţii este cea conform căreia „armonia cetăţenilor este adevăratul zid al urbei”. Chiar dacă limba maternă este dife-rită, cei doi băieţi sunt cei mai buni prieteni. Prin extensie, cartea vorbeşte despre spiritul unitar şi tolerant al braşovenilor.
Cea de-a doua lucrare, „Povestea lui Grunz”, apare într-o nouă ediţie româno-maghiară, după ce, anul trecut, apăruse ediţie română-engleză. „Personajul central al acestei cărţi este un tânăr savant din Sighişoara, care, la sfârşitul secolului al XVII-lea, a pornit în aventura vieţii lui, în America. Personajul este privit mai mult în copilăria sa. Povestea oferă un anumit tip de lectură copiilor, o lectură în care ei să găsească mai mult decât o simplă poveste”, a spus Adrian Lăcătuş.
„Cărţile acestei colecţii vor constitui un sprijin pentru depăşirea blocajelor de mentalitate, fiind, în primul rând, o invitaţie adresată copiilor de a cunoaşte mai bine istoria multiculturală a diferitelor oraşe, dar viz