FMI a decis sa acorde Romaniei cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de peste 900 de milioane de euro.
"Finalizarea revizuirii permite transferul imediat al sumei de 768 milioane DST (913,2 milioane de euro), majorand totalul fondurilor eliberate la 9,031 miliarde DST (aproximativ 10,738.8 miliarde euro sau 13,475 miliarde dolari)", se arata intr-un comunicat al Consiliului Director al FMI.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca decizia a fost luata in unanimitate, semnalul de incredere in sansele Romaniei de redresare fiind unul foarte puternic.
"Consiliul Director a votat in unanimitate aprobarea celei de-a cincea transe pentru Romania. Semnalul este unul puternic de sustinere a reformelor din Romania care urmeaza sa fie implementate si de incredere in modul in care lucrurile se desfasoara. Board-ul a aprobat si derogarea ceruta de Romania privind tinta de arierate", a declarat, pentru Mediafax, Mihai Tanasescu.
De altfel, decizia favorabila era de asteptat, Tanasescu declarand vineri, pentru Ziare.com, ca "toate scaunele, respectiv reprezentantii celor mai importante state, reprezentand Uniunea Europeana, Statele Unite, Canada, Australia, sunt puternic ancorate in sustinerea programului cu Romania si eliberarea celei de-a cincea transe".
Tanasescu: Romania, sustinuta de toate statele pentru obtinerea transei FMI
Miza cea mare: restabilirea increderii
Miza cea mai mare a acordarii celei de-a cincea transe din imprumut nu are legatura cu deficitul bugetar, banii urmand sa ajunga in vistieria Bancii Nationale. Decizia FMI, insa, reprezinta un semnal puternic de incredere in Romania catre pietele externe, aratand ca masurile adoptate de Guvernul roman sunt suficiente pentru a restabili un echilibru economic.
Consilierul guvernatorului BNR, Ad