Să locuieşti la bloc sau la casă nu e o alegere simplă pentru români. Cine stă cu chirie îşi doreşte măcar o garsonieră, iar dacă stă în apartament, casa e la un vis distanţă. Trei persoane publice dezbat pentru cititorii „Adevărul“ avantajele şi dezavantajele traiului la casă sau la bloc.
Cât mai costă o locuinţă pe Valea Prahovei
În contextul în care tranzacţiile imobiliare sunt în aşteptare, iar veniturile au scăzut, o „dilemă" pe această temă poate părea ieşită din peisaj. Cei mai mulţi dintre românii care locuiesc la bloc se plâng că nu au bani să se mute la casă. Chiar dacă îşi vând apartamentele, banii nu sunt suficienţi pentru a-şi cumpăra o casă cu o curte cât de mică într-o zonă atractivă.
Şi cum în oraşe construirea unei case în centru este dificilă, iar proprietăţile disponibile pe piaţă sunt foarte scumpe, singura variantă rămâne periferia. Concluzia este că două categorii de orăşeni au posibilitatea să se mute la casă: cei avuţi şi cei suficient de nebuni să lupte cu traficul, dar dispuşi să se agite ca să câştige linişte şi libertate.
„Stau în cel mai frumos loc din România"
Radu Gabrea, regizor
Regizorul Radu Gabrea şi-a dorit întotdeauna să locuiască la casă. Aşa i s-a scurs copilăria, pe străzile cu arbori bătrâni din cartierul bucureştean Cotroceni. La 37 de ani a părăsit România, stabilindu-se în Germania, unde a rămas până în 1997.
Acum, la 73 de ani, reputatul cineast mărturiseşte că a găsit cel mai frumos loc din România. Raiul întâlnit de Radu Gabrea se numeşte comuna ilfoveană Petrăchioaia, situată pe râul Mostiştea. Regizorul simte că în acest loc şi-a găsit „liniştea şi libertatea totală". O are alături pe soţia sa, actriţa Victoria Cociaş, şi împreună se declară mulţumiţi de decorul natural care îi face să uite lucrurile neplăcute.
„Sunt fericit de contactul cu natura, de aerul