Pe site-ul EURES sunt vacante peste 800.000 de locuri de muncă. Special pentru români sunt numai 55 de posturi. Teoretic, toate joburile sunt accesibile cetăţenilor UE. Practic, bariera lingvistică şi lipsa experienţei într-o multinaţională sunt handicapuri majore pentru români.
Platforma de recrutare a forţei de muncă din comunitatea europeană are în acest moment peste 800.000 de joburi vacante în toată Uniunea. Reţeaua EURES oferă fiecărui european posibilitatea de a concura pentru posturi din orice ţară a UE şi a fost creată pentru a încuraja mobilitatea forţei de muncă.
Mai citiţi şi:
Cât ne costă să emigrăm
Şomerii sălăjeni care nu răspund la repartiţii îşi pierd indemnizaţia
Teoretic, toate aceste 800.000 de locuri de muncă sunt accesibile şi românilor, care pot aplica online, direct sau prin intermediul unui consilier EURES din ţara de unde vine oferta de job.
Practic însă, românii sunt departe de a face faţă cerinţelor impuse de firmele străine atunci când este vorba de domenii strict specializate. De aici vine diferenţa între numărul mare al celor care doresc să lucreze în străinătate şi numărul mic al CV-urilor depuse.
Limbile străine, principala barieră
Marea piedică în exodul românilor spre joburi plătite de circa zece ori mai bine decât în ţară o reprezintă limbile străine.Companiile caută personal care să poată conversa fluent în limba ţării unde va lucra cetăţeanul european aflat în căutarea unei vieţi decente. Or, spune Dragoş Gheban, manager la firma de recrutare Catalyst Solutions, românii au această problemă a necunoaşterii unor limbi străine, chiar a celor de circulaţie internaţională.
Este un handicap care tinde să dispară la generaţia tânără.Promoţiile recente au studiat peste graniţă şi chiar au lucrat afară pentru scurte perioade şi sunt deja obişnuite cu mentalităţile companiilor multinaţi