Masa corporală rămâne neschimbată doar atunci când asociem berea cu o alimentaţie săracă în calorii. Datele statistice arată că un român consumă, în medie, 81 de litri de bere anual. Prin comparaţie, cehii, cei mai mari consumatori de bere, beau 160 de litri pe an.
Un studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă spanioli de la Departamentul de Metabolism şi de Nutriţie din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid arată că o femeie poate consuma zilnic 330 ml de bere, iar un bărbat, 660 ml fără repercusiuni asupra siluetei.
„Studiul a dovedit că un consum moderat de bere, cu sau fără alcool, nu modifică circumferinţa braţelor, taliei şi a coapselor. De asemenea, nu s-au înregistrat modificări semnificative la nivelul pliurilor cutanate", explică dr. Ascensión Marcos, coordonatorul studiului şi Director al Departamentului de Metabolism şi Nutriţie din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice din Spania.
Potrivit nutriţioniştilor, acest lucru este posibil însă doar în situaţia în care nu mai consumăm şi alte alimente cu un conţinut mare de calorii şi dacă nu depăşim aportul zilnic recomandat de 2.000 de calorii în cazul femeilor şi de 2.500 de calorii în cazul bărbaţilor.
„În general, într-o bere cu o concentraţie de alcool cuprinsă între 5 şi 7 la sută se găsesc între 25 şi 40 de kilocalorii. Acestea provin însă numai din alcool, dar se mai adaugă şi cele din proteinele şi din zaharurile conţinute în bere. Caloriile din alcool sunt periculoase pentru sănătate, deoarece, în prezenţa proteinelor şi zaharurilor, ficatul le metabolizează foarte greu", explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Femeile sunt mult mai sensibile la consumul de alcool decât bărbaţii, deoarece, genetic, ele sintetizează o cantitate de enzime necesare în procesul de metabolizare a alcool