Sistemul public de pensii este falimentar peste tot in lume unde inca este in vigoare. Populatia globului a imbatranit, populatia activa este in scadere, iar rata somajului la nivel global a crescut dramatic in contextul crizei economice.
Romania paote fi considerata chiar un caz si mai aparte. La noi, cum romanii s-au obisnuit, din cauza permisivitatii legilor si a inaltului nivel de coruptie, sa fenteze orice sistem, exista numeroase cazuri in care persoane inca apte de munca prefera sa aleaga pensionarea anticipata, ajungadu-se la un deficit enorm al sistemului.
Sistemul de pensii, o gaura neagra
Astfel, sistemul de pensii romanesc a ajuns sa fie un vid care, oricati bani ar intra atat din contributii, cat si de la buget, nu se poate acoperi niciodata.
Sistemul de pensii din Romania este un sistem de tipul "pay as you go", respectiv, contributiile incasate de la persoanele active se transforma imediat in indemnizatii pentru pensionari.
Pensionarii romani, victime sigure ale masurilor de austeritate
Sistemul public de pensii, ca si in alte tari din lume, are cateva caracteristici care il predispun falimentului: este un sistem unic si impus de lege, nu exista o alta alternativa; este obligatoriu, toate persoanele active se supun reglementarilor acestui sistem si este generalizat, adica nu este adaptat nevoilor personale ale cetateanului.
Principala problema cu care se confrunta sistemul public de pensii din Romania este insuficienta fondurilor. Din punct de vedere tehnic, actualul sistem de natura contributiva bazat pe redistribuire foloseste cote de contributii din ce in ce mai mari (contributiile au crescut de la cca. 14% in 1990 la cca. 25,5% in medie incepand cu 1992).
Acest fapt se datoreaza, in principal, scaderii continue a numarului de persoane active, fenomen cauza