Agentul României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Răzvan-Horaţiu Radu, a vorbit într-un interviu acordat "adevărul.ro" despre implicaţiile politico-diplomatice ale condamnărilor României la Curtea de la Strasbourg.
CARTE DE VIZITĂ
Subsecretarul de Stat Răzvan-Horaţiu Radu s-a născut la 13 februarie 1979, la Bacău. A fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog şi al Secţiei de Urmărire Penală (2004-2006) şi şef al Serviciului de Integrare Europeană şi Programe Phare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (2006 - 2007). La 1 august 2007 devine Agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Nu e absolut nici un secret că avem probleme în implementarea unor hotărâri ale CEDO"
"adevărul.ro": Raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Christos Pourgourides, a vizitat România la 5-6 mai 2010, în cadrul unei vizite în mai multe state. Citez din comunicatul APCE: "Seria de vizite este menită să aplice presiune asupra statelor unde au apărut întârzieri în implementarea hotărârilor CEDO". Câte hotărâri CEDO nu a implementat România?
Răzvan-Horaţiu Radu: "Christos Pourgourides este preşedintele Comisiei Juridice şi pentru Drepturile Omului din APCE şi a venit într-o vizită la omologii săi din România. A fost invitatul domnului Cezar Preda, preşedintele delegaţiei României la APCE. S-a întâlnit cu reprezentanţii mai multor autorităţi, dar vizita lui a avut în special un caracter parlamentar. A avut o întâlnire şi cu mine.
Problema implementării unei hotărâri a CEDO este un proces complex.
Primul aspect îl reprezintă măsurile individuale, adică cele care privesc sumele de bani, satisfacţia echitabilă, chestiune care din punct de vedere al României este foarte uşor de executat. A doua chesti